Važno je od malih nogu kod djece razvijati spoznaju o vrijednosti novca, ali i o blagodatima štednje. No s obzirom na situaciju vezanu uz pandemiju s COVID 19 nismo bili u mogućnosti posjetiti banku pa smo kroz poticajna pitanja željeli saznati što djeca podrazumijevaju pod pojmom štednje.

-Štednja je kad nešto štediš. To znači da nešto čuvaš. To kao novac.

-Imam tetu na placu i ja joj pomažem i onda za to dobivam novce. Slažem joj jaja u kutije. Novac koji dobijem stavljam u kasicu prasicu.

-Možemo štedjeti i hranu tako da ju ne bacamo.

-Možemo štedjeti i vodu dok peremo ruke.

-Novac je jedna sjajna i okrugla stvarčica, mala, za koje možeš sve kupiti.

Kroz aktivnosti djeca su spoznala različita iskustva pristupa štednji i racionalnom korištenju materijala i resursa. Štednja energije, štednja vode, papira, boja, hrane također je štednja novaca. Štednja za njih postaje sinonim za racionalno korištenje.  Zajedno smo dogovorili pravila o štednji, potom su ih djeca ispisala i ilustrirala na karticama koje predstavljaju ključna mjesta u vrtiću.

NOVCEM MOŽEMO I POMAGATI

Svako dijete izradilo je svoju personaliziranu kasicu. Kad napune kasicu do samog vrha dogovor je bio da jedan dio svoje ušteđevine odvoje za „potrošnju“ za vlastite potrebe, a drugi dio „dijeljenje“ u dobrotvorne svrhe. Na taj način će naučiti kako se novac može iskoristiti ne samo za kupovinu već i za pomoć drugima. Kao dobit uočavamo promjene u shvaćanju pojmova štednje i potrošnje. U tom učenju, mi odrasli trebamo biti dosljedni i kao model to svojim ponašanjem pokazati.eeeeee

 

eeeeeee

tztzt

tz

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.