Novi i nama nepoznati virus izazvao je veliku krizu u Hrvatskoj, al ii u cijelom svijetu. Način na koji smo reagirali na ovu krizu otkriva jesmo li dio problema ili dio rješenja. Korona virus je upozorenje da je svijet globalno selo i da problemi drugih nužno dotiču sve nas.

Prateći medije i u svakodnevnom životu često smo svjedoci deficita pozitivnih vrijednosti i empatije za bližnjeg. Odgoj i obrazovanje djece temelji se na vrijednostima te nastojimo stvoriti kontekstualne i ambijentalne uvjete za to.

Ova kriza motivirala nas je u Dječjem vrtiću Zraka sunca Križevci još više nego proteklih godina za djela suosjećanja, solidarnosti i humanosti.

Naše tradicionalne aktivnosti koje provodimo svake godine u okviru međunarodnog projekta "Living peace" kao što su Darujmo osmjeh gradu, Međugeneracijsko druženje i Bezbroj načina darivanja prilagodili smo novonastaloj situaciji i epidemiološkim mjerama.

Našu višegodišnju suradnju s Domom za starije i nemoćne iz Križevaca proširili smo na još tri doma: iz Vrbovca, Zagreba i Oklaja na način das mo pripremili video s prigodnim programom i čestitke koje su izradila djeca.

Darujmo osmjeh gradu je akcija koju provodimo preko 10 godina na način da simboličnim poklonima i porukama darujemo slučajne prolaznike. Ove godine je Grad osigurao punkt na kojem će si naši sugrađani moći sami uzeti poruke i poklone.

U akciji Bezbroj načina darivanja prikupili smo oko 80 poklon paketa za djecu i obitelji u potrebi.

Ove godine smo se uključili i u neke nove aktivnosti: u kampanju #DARETOCARE za promicanje angažmana, aktivnog sudjelovanja i uvažavanja najugroženijih .

Kampanja ima tri koraka: uči (humanističke vrijednosti kao buduće građansko djelovanje), djeluj (uključivanje svih uz identificiranje potreba i predlaganje inicijativa) i dijeli ( podijelimo ono što radimo na društvenim mrežama).

Provodili smo aktivnosti Pismo zahvalnosti i ohrabenja za Dom za starije i nemoćne u Zagrebu te #paintwithme bojanjem mandala za korisnike Doma za starije i djecu u jednoj područnoj školi s ciljem povećanja empatije i otkrivanja potreba za najranjiviji, ali dragocjen dio društva.

Situacija u kojoj se nalazimo prilika je za odgoj za poteškoće, da se aktiviramo i pomažemo drugima.

Koronavirus nam je svojevrsna škola života. Omogućio nam je da vidimo koliko je potrebna pomoć starijima, naučio nas je da je sve materijalno prolazno, da je najveća vrijednost pomaganje ili briga najpotrebitijima. Virus nas je naučio da veću pažnju dajemo fizičkom i metalnom zdravlju,da su problemi drugih i naši problemi. Virus nam je osvijestio važnost slušanja i iskrenog razgovora.

Svakodnevno kroz svoj posao svjedočimo humanističke i općeljudske vrednote. Svjedočanstvo nije samo osobno već i kolektivno i očituje se kroz rad u skupini, u interakciji s kolegama unutar vrtića i roditeljima. Različitim sredstvima i poticajima, komunikacijskim procesima i cjelokupnim kontekstom vrtića u kojem vlada etičko ozračje ispunjeno pravednošću i međusobnim poštovanjem s puno primjera ispravnog ponašanja u konkretnim situacijama djeca će aktivno učiti ta ponašanja.

20201211 1207101

20201211 1208581

20201214 1013481

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.