Zimske prilike su nas u Žutoj skupini potaknule na organiziranje vlastitih zimskih aktivnosti. Djeca su dijelila svoja iskustva o sanjkanju, klizanju, skijanju…Podsjetili smo se što nam je sve potrebno za zimske aktivnosti i gdje se one odvijaju. Razgovorom smo poticali djecu na spontano izražavanje vlastitih iskustava čime su bogatila rječnik i razvijala vještinu slušanja.

J.R.: 'Ja sam se išao sanjkati na Kalnik.'

M.V.: 'Za klizanje nam trebaju kapa, šal, rukavice, jakna i klizaljke.'

N.B.K.: 'Ja sam se klizala u svom gradu na klizalištu.'

Uz gitaru smo pjevajući pjesmu 'Saonice male Sanje' razvijali i njegovali dječji glas i slušnu osjetljivost djece. Imala su priliku naučiti svirati melodiju pjesme na ksilofonu čime se poticao njihov glazbeni izričaj.

Okušali smo se i u slikanju ledom, izrađivali vlastite sanjke, pahuljice, istraživali klizanje na magnetima… Ovim aktivnostima su djeca razvijala finu motoriku prstiju, preciznost, strpljivost te su međusobno surađivala.

Najveći interes djece je zaokupilo 'Sanjkalište', kosina koja se pretvorila i u skijalište. Djeca su također pokazala veliki interes i za 'Stolno klizalište' koje je rezultiralo slaganjem shake-ova i lomljenjem leda pomoću čekića. Spoznali smo kako nastaje led i što uzrokuje njegovo otapanje. Djeca su se međusobnom komunikacijom dogovarala, zajednički surađivala i pomagala u ostvarivanju vlastitih ciljeva.

slik4

 

slik7

slik9

slik5

slik2

slik8

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.