Ugledavši kroz prozor malenu ptičicu koja je u potrazi za hranom poskakivala po pločniku ispred naše sobe, kod djece Crvene skupine pobudio se interes o temi: ptice u zimi. Pitali smo se: gdje žive ptičice koje ostaju ovdje a ne odlaze na jug? Koje su to ptice selice a koje stanarice? Čime se hrane ptičice u zimi? Kako im mi možemo pomoći? Djeca su s velikim interesom proučavala što se to događa sa pticama kada stigne hladno vrijeme i snijeg.

Proširivali su svoja postojeća znanja o temi, kroz razne igre i likovne aktivnosti, kroz pregledavanje enciklopedija, časopisa, priručnika, fotografija te kroz slušanje priča i pjesmica o pticama. Saznali su koje sve vrste ptica postoje u našim krajevima, koje ostaju u svojim staništima, a koje pak odlaze u toplije krajeve (selice i stanarice). Istraživali su fizionomiju ptica, što prekriva tijelo ptica, koliko nogu i prstiju imaju ptice, kako i čime se ptice hrane..

U zimi, prirodna staništa ptica zbog snijega i leda oskudjevaju s hranom stoga je pticama teško pronaći razne sjemenke, voće ili malene crviće. Proučivši čime se sve ptice hrane odlučili smo im pomoći, izradili smo im hranilice koje smo napunili raznim sjemenkama. Za izradu hranilica koristili smo razni otpadni neoblikovani materijal (tetrapak kutije od mlijeka, plastične boce, role od papira) a veliku pažnju i kreativnost djeca su pokazala pri ukrašavanju samih hranilica.

Napunivši hranilice i kućice hranom odnijeli smo ih van na dvorište i objesili na drvo gdje ćemo s velikim interesom i strpljenjem čekati ptičice koje ćemo promatrati kroz prozor naše sobe a pritom ćemo i upoznati mnoge vrste ptica stanarica. Cilj svih navedenih aktivnosti bio je zadovoljiti dječji interes za upoznavanjem raznih vrsta ptica te ih upoznati s karakteristikama istih; omogućiti djeci da steknu određena znanja i predodžbe o njima; pomoći djeci pri preuzimanju odgovornosti za druge te razvijati empatiju prema svim živim bićima. Pošto smo se pobrinuli za ptičice sada kada je vani hladno, osiguravši im mnogo ukusnih sjemenki, nadamo se da će nas u proljeće uveseljavati svojim prekrasnim cvrkutanjem.

IMG 20210128 102507

 

IMG 20210128 101857

IMG 20210126 085528

IMG 20210126 090812

IMG 20210126 091933

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.