Djeca Crvene skupine usvajala su osnovna znanja i predodžbe o polarnim životinjama, njihovom staništu te uvjetima u kojima žive.

Kako bi djeca razumjela prirodne procese topivosti leda, polarnu svjetlost, kako polarne životinje održavaju toplinu ponuđeni su im video materijali, enciklopedije, globus te led, voda, modeli polarnih životinja te su putem taktilne i vizualne percepcije razvijala sposobnost opažanja, uspoređivanja i donosila uzročno-posljedične zaključke, bogatila rječnik novim izrazima i pojmovima, razvijala finu motoriku prstiju, inventivnost u likovnom izrazu, kooperativnost i rad u skupini, poticali integraciju taktilnog senzornog sustava. Svakim danom naučili smo nešto novo i zanimljivo, npr. da pingvini žive na Južnom polu, a dlaka polarne lisice nije uvijek bijela već mijenja boju.

Osobito ih se dojmio način i uvjeti života Eskima te su pokazali empatiju dajući prijedloge: „Jako im je teško i hladno. Mogli bi im poslati odjeću, jako toplu. Ili bar hranu. Igračke za djecu, bar malo igračaka.“

"Ples Pingvina" prema koreografiji Mirca Castella djeca su usvojila s lakoćom i radošću.

Svoja novousvojena znanja zaokružili su simboličkom igrom „Na ledenjaku“ uživljavajući se u uloge polarnih životinja za koju su pokazali velik i dugotrajan interes.

Poseban doživljaj je bila priprema pingvina od banana i čokolade.

Zamišljenom fantazijom na trenutak smo otputovali na Sjeverni pol i uživali u prirodnom fenomenu Aurora borealis, odnosno polarnoj svjetlosti koja je kod djece pobudila izuzetno zanimanje i divljenje.

ooooo

oooo

ooo

ooooooooo

 

 

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.