Dana 14. veljače prisjećamo se sveca Valentina, biskupa. Razne se legende isprepliću o ovome svecu, ali svaka od njih vezana je na neki način ljubavlju. Upravo po ljubavi i ljubaznosti Valentin je našao svoj put do srca ljudi. Zato je postao svetac. Upravo iz tog razloga sve su aktivnosti ovaj tjedan bile usmjerene na tematiku ljubavi, prijateljstva i dobrih djela: izrada dara za prijatelja, tombola, ukrašavanje srca za naše roditelje, priprema domaćeg plastelina po receptu i modeliranje, razvoj fine motorike kroz aktivnost šivanja srca, rezanja škaricama, pričanje priča, čitanje stihova, pjevanje, ples, razgovor...

Promišljali smo kakva sve ljubav može biti, može li se uhvatiti, dotaknuti ili možda negdje pospremiti te na koje sve načine ju možemo izraziti.

Svakodnevno u vrtiću kod djece potičemo i razvijamo ljubav kroz različite aktivnosti koje u svojoj osnovi podrazumijevaju mala djela ljubavi, dijeljenja, pomaganja, razumijevanja, zagrljaja, pomoći, utjehe...

Kada dijete zalijeva biljku čini to s ljubavlju, u toj radnji razvija se ljubav prema prirodi; u zajedničkoj igri dijeli igračke i razvija ljubav prema prijateljima; kada mlađem djetetu pomogne zakopčati jaknu razvija osjećaj brižnosti i pomaganja; kada nakon igre svaku stvar stavlja na svoje mjesto razvija osjećaj odgovornosti i pojam reda; kada se sukobi rješavaju dijalogom razvija se osjećaj prijateljstva, tolerancije i opraštanja.

Kruna svih aktivnosti bila je „Tombola prijateljstva“ u kojoj je svako dijete čestitku u obliku srca ukrasilo crtežom i porukom koje je završilo u rukama jednog od prijatelja kao poklon. Da bi cjelokupni doživljaj bio potpun, čestitku smo „zasladili“ i iznenađenjem, lizalicom koja je bila u njega umetnuta.

„Ljubav je kad nešto s nekim podijelimo.“ 

„Ljubav je neka stvar koju nikada ne možemo izgubiti.“

„Ljubav je kad mi moja jedna najbolja prijateljica pokloni svoju igračku.“

„Ljubav je kad se igram s prijateljima i ne svađamo se.“

„Ljubav je kad bez da te prijatelj zamoli ti mu pomogneš.“ 

„Ljubav je kad s nekim razgovaraš.“       

„Ljubav je kad damo nekome igračku ako nas pita.“

20210215 103319

jj

20210211 091640

20210212 090358

Ljubav, to nije mala stvar!

I zato znaj, što drugom daš,

to natrag primaš sam....

 

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.