Svjetski dan šuma obilježava se 21. ožujka kako bi se istaknula važnost i vrijednost šuma za sve stanovnike našeg planeta, a Svjetski dan voda obilježava se 22.ožujka kako bi se skrenula pozornost na važnost voda. Navedeni dani potaknuli su nas, u Crvenoj skupini da ih obilježimo raznim vrstama aktivnosti. Aktivnosti smo započeli razgovorom o vodi, njenim svojstvima, vrijednosti, značaju i upotrebi vode te smo iz izjava vidjeli da djeca posjeduju mnogobrojne  spoznaje o vodi i agregatnim stanjima u kojima se ona može naći.

M.Č.: „ Ako stavimo vodu u frižider ona se pretvori u led.“

I.V.: „ Voda je jako važna za sve, koristimo ju za kuhanje i tad se vidi para.“

K.M.:“ Voda je zdrava,prozirna i nema okusa,ne miriši.“

F.Š.: „ Vodu koristimo za piti i pranje voća i povrća.“

M.M.: „ Voda služi da ju životinje piju i da se kupaju.“

Kako bi što realnije objasnili proces kruženja vode u prirodi djeci su bile ponuđene enciklopedije, fotografije te razni video ulomci o toj temi, a i sami smo odlučili eksperimentirati i proizvesti vlastitu kišu u sobi dnevnog boravka kroz mnoge eksperimente i istraživačko-spoznajne aktivnosti s vodom. Ovim aktivnostima kod djece smo poticali interes za znanost i istraživanja, spoznala su  uzročno-posljedične veze među stvarima i pojavama, poticali  smo radosno raspoloženje i zadovoljstvo sudjelovanjem u različitim aktivnostima te razvijali samopouzdanje stjecanjem novih iskustava.

Uz slušanje smirujućih zvukova iz prirode: žuborenja potoka, slijevanja vodopada, šumova valova djeca su se likovno izražavala na temu vode, koristeći  razna likovna sredstva i materijale. Kroz navedene aktivnosti djeca su razvijala slušnu percepciju, vještine slušanja i razgovaranja, stjecala iskustva sluhom te razvijala imaginaciju, razvijala su osjetljivost za oblikovanje na plohi, osjećaj za različite tehnike slikanja te razvijala domišljatost u izražavanju.

Djeca su se govorno izražavala na temu ekologije, zašto je važno da vode i šume budu čiste, ukazali smo na važnost zaštite šuma i voda za sve stanovnike Zemlje, te smo time kod djece razvijali vještine aktivnog slušanja te poticali razvoj govora, pamćenja, komunikacije i postavljanje pitanja, osvijestili smo razloge čuvanja okoliša, poticali govorne aktivnosti i proširivali vokabular te razvijali logičko zaključivanje.

F.Š.: „Šume su važne za kisik.“

K.M.:“ Šuma je zdrava za hodati.“

M.M.: „Da drveće može pričati reklo bi da je smeće užasno.“

F.Š.: „U šumi živi jako puno životinja i ona treba biti čista.“

K.M.:“ Drveće bi reklo da ju ljudi vole ako ne bacaju u nju smeće.“

Tijekom ovog tjedna baveći se mnogobrojim aktvnostima na temu šuma i voda primjetili smo da su djeca  razvila empatiju i stekla spoznaje o tome koliko su šume i vode važne i potrebne svim živim bićima za život budući da nam daju čisti zrak, hranu i stanište. Šuma predstavlja pluća planete Zemlje i da je nema- nebi bilo života a samim time niti nas, bez vode nebi mogli preživjeti ni ljudi, ni biljke ni životinje i stoga ih trebamo čuvati, štedjeti i ne onečišćavati.

Zagledaj se duboko, duboko u prirodu, i tada ćeš sve bolje razumjeti.” Albert Einstein

Collage 20210325 134618

 Collage 20210326 095135

Collage 20210326 095248

Collage 20210325 134540

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.