Proslava rođendana sa 769 svjećica na torti? Tko slavi rođendan? Upravo ove rečenice zaintrigirale su djecu iz Crvene skupine pa su nastala mnoga pitanja na koja smo pokušali pronaći odgovore, razgovarali smo o našem gradu, što o njemu znamo, što nam se u njemu sviđa, što bi još htjeli saznati te što bi htjeli imati u našem gradu a sada nemamo.

Što volimo u našem gradu?

F.K.: „Volim se šetati po gradu i ići kod fontana.“

F.Š.: „Volim kad idem u park za djecu.“

M.M.: „U gradu volim kad je Spravišče.“

M.Č.: „ Volim se voziti biciklom po gradu i ići na sladoled.“

M.P.: „Volim bazen jer se s tatom kupam.“

K.M.: „ Volim fontane i klizalište u zimi.“

Što bi htjeli imati u svome gradu?

K.M.: „ Htjela bi zatvorene bazene da se mogu kupati u zimi.“

M.M.: „Htjela bi da imamo životinje u gradu, zoološki vrt.“

F.K.: „ U našem gradu bi htjela da imamo kino i puno dućana.“

I.V.: „ Htio bi imati veliki stadion za igrati nogomet.“

M.M.: „ Voljela bi imati muzej iluzija i tramvaje.“

Naš divni grad poznat je o mnogočemu: mnogobrojnim objektima kulturne baštine, crkvama, osobama, pričama i legendama o povijesti grada i mnogim specifičnim običajima. Ono što su djeca vidjela kroz fotografije i slikovnicu, prikazali su kroz razne likovne radove te su svoju kreativnost i maštu iskazali kroz gradnju grada kockicama.

Najveću pozornost djece pridobila je slikovnica „Priča o Križevcima“ koju su osmislila i ilustrirala upravo djeca, njihovi prijatelji iz vrtića kao poklon našem gradu prije dvije godine. Upravo ona dala je djeci poticaj da izraze svoju kreativnost i samostalnost pri izradi različitih likovnih radova.

Aktivnostima koje smo provodili  utjecali smo na razvoj percepcije, prije svega vizualne percepcije promatranjem fotografija, karti i planova grada, brošura o gradu te slikovnice. Utjecali smo na obogaćivanje i proširivanje dječjeg rječnika novim pojmovima te razvoj govora kroz razgovor, slušanje priča, prepričavanje, gledanje i komentiranje viđenog. Omogućili smo djeci da iznose i ostvaruju svoje ideje u aktivnostima te smo razvijali sposobnosti različitog izražavanja i stvaranja sredstvima prema osobnom odabiru.

Saznali smo mnogo novoga o našem gradu te ćemo zasigurno svi zajedno prošetati njime te posjetiti  mnoge ustanove i građevine koje ga čine najljepšim gradom!

Sretan ti 769. rođendan Križevci, lijepi naš grade!!

Collage 20210422 193610

 Collage 20210422 193232

Collage 20210422 193509

IMG 20210420 090217

IMG 20210422 093512

IMG 20210423 093603

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.