Jesen je godišnje doba u kojemu sve u prirodi polako umire ili se priprema za duboki zimski san, no  veselimo joj se zbog mnoštva ukusnih plodova koje sa sobom donosi, a kojima mnogi slave i svoj cjelogodišnji rad u vrtu i voćnjaku. Neki su od tih jesenskih plodova posebno dobri za naš organizam te smo ih tijekom ovog tjedna koristili u različitim aktivnostima.

U suradnji s roditeljima uredili smo kutić plodova jeseni -  voća, povrća i plodina, klasificrali ih, istraživali teksture, okuse, mirise, čitali odgovarajuća literarna djela, pjevali, izradili naš “povrtnjak” i “voćnjak”.

Rosa Agazzi uvijek polazi od onoga što je djetetu najbliže i postavlja aktivnosti koje su karakteristične za taj ambijent. Vanjski prostor  vrtića (dvorište, cvjetnjak i vrt) je prepun  poticaja za zapažanje, razmišljanje i govorenje. Djeca se odgajaju za život, a život nije sjedenje za stolom, stoga Agazzi daje odgojno  - obrazovne  prijedloge kao što su vrtlarstvo i briga o povrtnjaku, poštovanje i briga o zemlji kao prirodi i kao izvoru života.

Rad u vrtu znači kopati, saditi, zalijevati, plijeviti,  ubrati plodove, spremiti ih…

Dijete u kontaktu s prirodom otkriva čudo života. Približava se velikim životnim činjenicama krećući od samog početka života biljčice, od sjemenke.  Ono se svojim sudjelovanjem u tom procesu osjeća dijelom prirode (jer dijete je sjemenku sijalo, imalo brigu da je zalijeva, presadi u vrt, okopa).

Aktivnostima  rada djece u vrtu nastoji se  potaknuti direktan odnos djeteta s prirodom i razviti svijest da je uzgajanje biljaka i njihovih plodova hrana za um  kao i za  dječje tijelo koje raste.

Uzgajanjem bilja i brigom za okoliš u djeci se razvija i osjećaj poštovanja i zahvalnosti smeđoj zemlji koja nam daje hranu, spoznaju da zemlja daje plodove koji rastu i utječu na naš rast i zdravlje. Neposredno se u djeci budi i ekološka svijesti, ljubav prema prirodi i svijetu oko sebe.

Zdravstvene prednosti jesenjih plodova razlog su za prehranu koja obiluje tipičnim jesenskim namirnicama jarkih i toplih boja  . Šarenilo jabuka, krušaka, mandarina, nara, kukuruza, kestena, gljiva i ostalog voća i povrća - simbola jeseni - izuzetno su bogati cijelim nizom nutrijenata i zaštitnih biljnih komponenti.

Plodovi jeseni daju dovoljno topline i energije za sve izazove koje donosi promjena godišnjeg doba.

1632988396591

1632988455179

1632988455187

1633011726552

1633012105321

1633011891391

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.