Djeca se rađaju s temeljnim slobodama i pravima koja pripadaju svim ljudskim bićima.
Ovaj tjedan odlučili smo detaljnije proučiti dječja prava, ali i njihove dužnosti odnosno odgovornosti.

Na pitanje koja prava djeca imaju, djeca su odgovorila sljedeće:

F.K.: Imam pravo na obitelj i da idemo skupa u prirodu.

K.M.: Imam pravo na ljubav i igru.

Važno je imati na umu da svako pravo prati niz pojedinačnih odgovornosti.Povezivanje prava i odgovornosti u dječjoj dobi najviše se stječe u svakodnevnim životnim situacijama, odnosno kroz svakodnevni život, kroz modele ponašanja, posebno primjere međusobnih odnosa, usvajanje navika i učenje pozitivnih modela ponašanja u obitelji, vrtiću, u društvu općenito.

Djeca imaju pravo na život u zdravom i čistom okolišu, što podrazumijeva da se i ona moraju brinuti o tome da ga učine i zadrže što čišćim. Također, ako svako dijete ima pravo na poštivanje svoga osobnog dostojanstva, onda ono mora poštovati i tuđe i ponašati se u skladu s humanim i ljudskim vrijednostima .Djeca imaju pravu na najbolju moguću zdravstvenu skrb, ali isto tako imaju  odgovornost jesti hranu koja je dobra za njihovo zdravlje te održavati osobnu higijenu.

Odgovornosti se trebaju učiti kroz izvođenje malih zadataka, preuzimanje obveza i dužnosti koje mogu ispuniti i tako se osjećati korisnima, primati pohvale i nagrade, ali i daljnje smjernice od odraslih o tome što je dobro, ispravno i na koji način treba postizati ciljeve.

Dječje izjave na pitanje o njihovim dužnostima:

R.M.: Moramo slušati učiteljicu.

F.K.: Igramo se sa svima i dijelimo s drugima.

K.M.: Pomagati svima u obitelji. Brinuti se o okolišu i ne bacati smeće.

L.S.: Pomagati i igrati se s djecom koja imaju teškoće.

Upravo zbog toga, djecu smo bolje upoznali s odgovornošću međusobnog pomaganja i sudjelovanja u kućanskim poslovima.

Pripremili smo za djecu kalendar obavljanja kućanskih poslova po danima u tjednu te brošuru s raznim kućanskim poslovima primjerenima dobi svakog djeteta.

Obavljanje kućanskih poslova djeluje pozitivno na dječji razvoj i pomažu djeci da razviju vještine potrebne za daljnje odrastanje:

  • Redovito izvršavanje zadataka uči djecu da odgovorno pristupaju svim obavezama.
  • Djeca koja svakodnevno pomažu u kućanskim poslovima uspješnije se nose s frustracijom,imaju više samopouzdanje te su odgovornija.
  • Zajedničko obavljanje poslova u kući doprinosi kvalitetnijim odnosima u obitelji.
  • Obavljanjem kućanskih poslova djeca se osjećaju korisno i stvaraju pozitivnu sliku o sebi.

Povodom Dječjeg tjedna odlučili smo uključiti zaposlenike vrtića u odgojno obrazovni rad kroz čitanje priča. Tako nam je slikovnicu o virusima i bakterijama čitala naša zdravstvena voditeljica Valentina Mikulčić te nas podsjetila na važnost održavanja osobne higijene. Spremačica Nataša pročitala nam je priču o bontonu odnosno kako se u određenim situacijama trebamo ponašati. Zahvalni smo im na zajedničkom druženju te se veselimo sljedećem.

Kroz navedene aktivnosti djeca su se likovno izažavala te su tako nastale knjižice o pravilnom pranju ruku te plakat s dječjim pravima i dužnostima koji će krasiti zid u sobi dnevnog boravka.Collage 20211008 092443

Collage 20211007 134042

Collage 20211007 195822

Collage 20211008 082128

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.