Svake se godine tijekom listopada obilježavaju Dani zahvalnosti plodove zemlje.
Najviše se vesele djeca predškolske dobi jer tada imaju priliku samostalno mijesiti i izrađivati vlastiti kruh ili pecivo. Oblikuju ga prema vlastitoj želji, malim spretnim ručicama gnječeći i razvlačeći komade tijesta koje su im odgojiteljice ove godine dijelile. Nakon pečenja u vrtićkoj kuhinji, vlastiti pečeni kruh djeca mogu jesti ili nositi s ponosom kući gdje će ga podijeliti s ukućanima.
Dani zahvalnosti provlače se cijeli tjedan i djeca imaju priliku naučiti sve o procesu od zrna do finalnog proizvoda – kruha. Osim toga, djeca se upoznaju s različitim plodovima zemlje, uglavnom jesenskim (povrće, žitarice, bilje).
Pritom ne treba zanemariti ni poruku o važnosti zdrave prehrane.
Aktivnostima su ove godine bile prilagođene aktualnim uvjetima i higijenskoj sigurnosti.
Izradili smo i vlastite “pekarske” kape.
Ciljevi su bili upoznati djecu s procesom nastajanja kruha, približiti im blagovanje i važnost kruha kao duhovnoj i životnoj snazi te ukazati na važnost zdrave prehrane i tradicije kruha.
Posebnu pažnju smo posvetili blagovanju kruha/ peciva. Za razliku od jedenja/konzumacije blagovanje je mali obred gdje uz lijepo uređeni stol svi prisutni izriču zahvalnost za hranu i za zajedništvo.
Ujedno smo našim pecivima počastili i zaposlenike vrtića.
Važno je takve navike stvarati u naše djece, od njihove najranije dobi.