Za djecu  je jesen uvijek bila nepresušan izvor ideja i motivacija za različite aktivnosti jer je godišnje doba sa toplim, prigušenim i zagasitim bojama prirode i najraznovrsnijim teksturama.

 Promjene zelene boje u crvenu, žutu, narančastu, žuto-zelenu pa čak i ljubičastu, predstavljaju dio prirodnog procesa koji omogućava listopadnom drveću da preživi hladnu i oštru zimu.

Raznolike jesenje boje zablistale su u našem okolišu.

Na svakom koraku i u svakom kutku prirode osjeća se promjena.

 Prolazeći dvorištem koje je bilo prekriveno suhimm i pucketavim lišćem, uživali smo u raznolikosti, oblika i boja.

Stoga smo boje jeseni odlučili  približiti djeci  kroz različite aktivnosti.

Ciljevi i zadaci aktivnosti bili su: poticati kod djece znatiželju i istraživačko ponašanje,

 aktivnosti kojima će dijete integrirati vizualno, senzorno i motoričko područje,  spremnost na zajedničke aktivnosti i igru te koristiti didaktička sredstva iz prirode u prirodi.

 Sakupili smo različite vrste lišća i jesenske plodove  i osmislili mali jesenski kutić u kojem smo držali prikupljene materijale. Uspoređivali smo ih (manje, veće, uže, šire), promatrali povećalom i vagali (lakše, teže, jednako). Nakon istraživanja oblika i teksture plodova te imenovanja plodova  prikazali smo ih različitim likovnim tehnikama.

Pjevali smo pjesmicu Jesen uz pokret. Na taj smo način osim govora razvijali finu i grubu motoriku, tjelesnu spretnost, koncentraciju i pažnju.
Čitali smo slikovnice o jeseni. Nakon pročitanog djeca su  odgovarala na pitanja i time pokazala razumijevanje.

Igra je izvor zadovoljstva za svako dijete, zato što je ona spontana i dobrovoljna, ali je pritom izrazito važna za kognitivni, fizički, socijalni i emocionalni razvoj djeteta.

U dvorištu smo preskakali hrpe lišća klasificirali lišće po boji, izrađvali “buketiće” od lišća,...

Posjetili smo Srednju gospodarsku školu u Križevcima gdje nam je profesorica Tihana Radiček prezentirala kako izraditi hotel za kukce s ciljem da i mi realiziramo isto.

Likovno - kreativnim radovima ukrasili smo prostor vrtića.

IMG 20211027 203046

1635359249066

IMG 20211027 202853

IMG 20211027 202956

1635359291520

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.