U posjet nam je došla Maja Gregurović, policijska službenica za prevenciju u uredu načelnika PU koprivničko- križevačke zajedno sa svojim kolegom  jer već drugu godinu za redom naš vrtić ostvaruje pozitivnu suradnju na temu prevencije sigurnosti djece na internetu. U ovom projektu sudjeluju djeca u dobi od 6 godina. Kroz različite projekte, edukacije i radionice upozoravaju djecu ali i roditelje na važnost sigurnosti na internetu što je u današnje vrijeme vrlo važna tema s obzirom da djeca većinu svojeg vremena provode u virtualnom svijetu.

Odrastanje današnjih generacija djece i mladih velikim se dijelom odvija u virtualnim svjetovima. 

Kada govorimo o današnjim generacijama djece, nije lako zastati i utvrditi da su generacije koje danas odrastaju touch-screen generacije, i kako se u nekoliko desetljeća način na koji djeca odrastaju promijenio od vremena kada uopće nije bilo ekrana, do vremena kada djeca aktivno koriste internet u najmlađoj dobi i to na način da dodiruju ekrane.

Većina roditelja kao razloge zbog kojih svojoj predškolskoj djeci daju ekrane navodi učenje, zabavu i okupiranje pažnje. Vrijeme koje predškolska djeca provode pred ekranima istraživanja povezuju i s određenim rizicima, kao što su teškoće održavanja pažnje, tjelesna težina, te teškoće pažnje ako djeca provode vrijeme uz ekran pred spavanje.

Internet neosporno donosi mnoge mogućnosti, predstavljajući platformu za učenje, razvijanje interesa, izvor informacija o raznim temama, razvoj identiteta, povezivanje s vršnjacima i olakšavanje komunikacije s drugima. Istovremeno važno je biti svjestan da internet donosi i određene rizike.

Doista, djeca danas znaju mnogo više o korištenju tehnologije, no znati se služiti internetom ne znači nužno znati kako ga koristiti na način koji je za nas siguran i odgovoran prema drugima. Današnje generacije djece prve su koje od ranih dana odrastaju uz informacijske i komunikacijske tehnologije. Upravo zbog toga njihov je odnos prema tehnologiji vrlo intuitivan i spontan, mnogo brže svladavaju promjene i možemo od njih mnogo naučiti. Istovremeno, budući da nemaju iskustvo odrastanja bez suvremenih tehnologija, nedostaje im potrebna kritičnost te im je potrebno vodstvo i podrška. Roditeljima se stoga preporuča da na nenametljiv, ali podržavajući način pokažu interes za dječje online živote. Jednako kao što brinemo o tome što naša djeca rade na igralištu iza škole, na nama je da brinemo i što rade u virtualnom svijetu (igrice i sadržaji koji nisu primjereni njihovoj dobi).

Temelj roditeljstva u svim pitanjima, pa tako i dječjoj sigurnosti na internetu, povjerljiv je i topao odnos roditelja i djeteta. Takav odnos stvara sigurno okruženje koje povećava vjerojatnost da će se dijete roditelju obratiti za savjet ili pomoć. Također je vrlo važno da roditelji budu svjesni znakova koji bi mogli upućivati da dijete doživljava ili čini nasilje te da budu spremni potražiti pomoć i podršku kada su zabrinuti.

20211028 102129

20211028 102219

20211028 102531

20211028 102144

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.