Budući da smo kod  veće djece u skupini primijetili interes za tutu, počeli smo intenzivnije bavit se aktivnostima vezanim uz odvikavanje od pelena.

Potičemo ih razgovorom, slikovnicama i pričama te primjerom prijatelja koji već imaju gaćice.

Čitali smo slikovnice o odvikavanju od pelena: Hoću svoju tutu, Mali medo s pelenama i Lea kaže zbogom pelenama. Igrali smo se simboličke igre s tutama, prematali medvjediće i lutke te ih stavljali na tute.

Svladavanje samostalnosti u oblačenju i svlačenju također je veoma važna aktivnost kako bi dijete  moglo samo obaviti nuždu.

Želimo potaknuti  i roditelje da što ranije započnete stavljati dijete da sjedi na tuti kao dio svakodnevne rutine. Dijete koje imenuje svoje radnje fiziološki je spremno za gaćice ( već oko 15 mj.) Razgovarajte o tome, pričajte priče, igrajte se s lutkama. Dijete voli oponašati odrasle pa će s veseljem kopirati vaš primjeri  u obavljanju higijenskih navika ( obavljanje nužde, pranje ruku, pranje zubi, pranje tijela) i radnjama u kupaonici.

20211026 145922

20211021 071359

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.