Proslava rođendana važan je trenutak u životu svake osobe, a osobito je značajna u životu djece predškolske dobi budući da utječe na razvoj djeteta na područjima socijalnog, emocionalng i kognitivnog razvoja. Rođendan je jedan od najvažnijih godišnjih događaja u životu svakog djeteta te mu je stoga potrebno pridati pažnju kakvu zaslužuje.

U Crvenoj skupini zaredala su se čak četiri rođendana stoga smo prozvali ovaj tjedan, „Tjedan rođendana“. Svako dijete odnosno slavljenik imalo je svoj dan u kojem je sve bilo podređeno njemu, razgovarali smo o slavljeniku- što mislimo o njemu, što nam se kod njega najviše sviđa..puno smo pjevali i plesali, igrali razne igre... Slavljenici su dobili rođendansku krunu koju su ponosno taj dan nosili na glavi te su primali rođendanske čestitke od djece i zaposlenika vrtića. Iako će zasigurno taj dan ostati u nezaboravnom sjećanju djetetu koji slavi rođendan,za uspomenu svaki slavljenik dobiva rođendansku čestitku sastavljenu od crteža svih prijatelja iz skupine. Vrhunac proslave je zajednička pjesma „Danas nam je sretan dan“ pjevana nakon ručka te podjela slatkiša prijateljima.

Aktivnosti proslave rođendana, bile one u vrtiću, obiteljskom domu ili igraonici, omogućuju djetetu da kroz različite igre uči o svijetu oko sebe, razvija pojam o sebi te razvija prijateljske odnose s vršnjacima. Djeca razvijaju emocionalnu i socijalnu inteligenciju zahvaljujući interakciji s drugom djecom i odraslima. Proslava rođendana omogućuje socijalni razvoj djeteta kroz mogućnost socijalne interakcije s odraslima i vršnjacima a pritom dijete usvaja i određena pravila koja su važna kod društvenih događaja, na proslavi prevladavaju dobre emocije pa je stoga ona važna i za djetetov emocionalni razvoj.

Djeca se na proslavi rođendana igraju, a kroz igru uče i razvijaju se na svim područjima. Igra je zapravo osnovna djelatnost kojom se djeca bave na proslavi rođendana, a važna je zato što ih uči poštivanju pravila i suradnji s drugima.

Rođendanske proslave pomažu i pri definiranju pojma o sebi te razvijaju samokontrolu djeteta čime se osnažuje ličnost djeteta te se usvajaju društvene norme. One su socijalizacijska aktivnost koja pomaže djeci razviti i osnažiti prijateljske odnose, uvježbava ih kako se ponašati prema drugoj osobi te im pomaže u usvajanju zdravih međuljudskih odnosa.

Collage 20211118 123231

Collage 20211118 123536

Collage 20211118 124027

Collage 20211118 184943

Collage 20211119 090418

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.