Prosocijalno ponašanje najčešće se definira kao željeno, namjerno ponašanje koje ima pozitivne posljedice za druge ljude. To je  ponašanje od kojeg izravnu korist nema onaj koji ga vrši već onaj prema kojem je takvo ponašanje usmjereno.

Prosocijalno ponašanje je oblik moralnog postupanja. Kada se osoba ponaša prosocijalno ili altruistično, to znači da se ponaša na društveno poželjan način. Neki od oblika takvog ponašanja su: dijeljenje s drugima, suradnja, pomaganje, tješenje te briga o drugima.

Kako možemo poticati razvoj prosocijalnih vještina kod djece:

  • Biti primjer djetetu i sami se ponašati prosocijalno
  • Razgovarati s djetetom o vlastitim empatičkim reakcijama (kako ste se osjećali kada ste se ponašali prosocijalno)
  • Učiti ga prepoznavati vlastite i tuđe emocije
  • Objašnjavati mu tuđe i vlastite emocije, njihove uzroke i posljedice
  • Pohvaliti sve oblike prosocijalnog ponašanja: pomaganje, tješenje, velikodušnost, suradnja
  • Tražiti od djeteta da se uživi u emocionalnu situaciju drugoga

Djeca koja nemaju razvijene prosocijalne vještine, imaju velikih poteškoća u odnosima s vršnjacima i odraslima. Ona su vrlo često etiketirana kao "zločesta djeca", teško stječu prijatelje, rijetko su pozivani u igru, osjećaju se odbačenim, zapostavljenim i nepoželjnim u skupini te su duboko u sebi jako nesretna. Sve to navodi na zaključak važnosti razvijanja prosocijalnih vještina od najranije dobi.

U Crvenoj skupini, pripremajući se za nadolazeće vrijeme Adventa, stavljamo poseban naglasak na ova ponašanja.

Bilježimo ih na panou Dobra djela i tako djeci dajemo mogućnost da osjećaju radost i ponos zbog učinjenog.

Pričama, video zapisima i osobnim iskustvima učili smo ova ponašanja. Djecu se posebno dojmio video Oboji svijet ljubaznošću.

Planirmo nastaviti naše tradicionalne akcije Darujmo osmjeh gradu, Međugeneracijsko druženje, Oboji sa mnom i Pismo podrške.

Za ove akcije djeca su pripremala čestitke s porukama koje opisuju njihova dobra djela, bojala su mandale do pola, a drugu polovicu će završiti korisnici Doma za starije i nemoćne osobe.

Uključili smo se u suradnji s roditeljima u akciju prikupljanja plastičnih čepova za Udrugu Maslačak.

Novost je ove godine prikupljanje donacija za Marijinine obroke, humanitarnu organizaciju koja u najsiromašnijim zajednicama svijeta osigurava obroke na mjestu obrazovanja.

Prosječan trošak prehrane jednog djeteta Marijinim obrocima za cijelu školsku godinu iznosi 132 kune. Akcija osigurava jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja kako bi privukla kronično siromašnu djecu u učionice, gdje dobivaju obrazovanje koje će im u budućnosti biti izlaz iz siromaštva.

Marijini obroci hrane više od 1,6 milijuna gladne djece svakog školskog dana na četiri kontinenta, u zemljama poput Malavija, Liberije, Kenije, Sirije, Zambije, Haitija, Ugande, Južnog Sudana, Tajlanda i Indije.

Pripremili smo mirisne vrećice s lavandom iz našeg vrta koju su djeca sadila,brala i sušila te ih ponudili roditeljima i zaposlenicima vrtića.  Na taj način su djeca sama osigurala proizvod s kojim će pomoći gladnoj djeci. Zahvaljujemo SVIMA na donacijama.

 Nesebično dijeljenje s drugima te poticanje na ljubazne geste djecu može naučiti kako uvijek pružiti pomoć osobama u nevolji te svim nesretnim ljudima, a to je ujedno jedna od glavnih ljudskih vrednota.

IMG 20211125 190858

IMG 20211125 190948

IMG 20211125 190619

IMG 20211125 190817

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.