Advent - vrijeme iščekivanja, radosti, mira, ljubavi, nade i vrijeme pripreme za blagdan Božića. Obilježavanje blagdana dio je svakodnevnih aktivnosti u vrtiću. Povezano je to uz djetetov doživljaj svijeta koji ga okružuje, informacija koje prima iz svog okruženja i razvoja djetetova osobnog identiteta, pripadanja ali i opće kulture i životnih vrijednosti. Upoznavanjem i njegovanjem običaja njegujemo tradicionalnu kulturu i pronalazimo nove izazove za daljnja istraživanja i učenja.Osjećaje koje dijete doživi za vrijeme slavljenja blagdana te osjećaje prema drugima dok slave ili daruju, dijete pamti cijeli život. Važno je da djeci darujemo svoje osjećaje, vrijeme, pažnju, a ne samo poklone. U našoj skupini planiramo niz aktivnosti pomoću kojih ćemo stvoriti ugodno blagdansko ozračje, ozračje zajedništva, pripadanja, međusobne povezanosti i prijateljstva.

Uz čitanje priče „Priča o Četiri svijeće“ i paljenjem prve svijećice na našem vjenčiću, započeli smo ovaj tjedan  aktivnostima vezanim uz Advent odnosno vrijeme Došašća. Svako dijete napravilo je svoj adventski vjenčić, različitim likovnim tehnikama, čime  su razvijali finu motoriku prstiju i šake, kreativnost i preciznost u radu, međusobno su surađivali te su stekli brojne emocionalne, socijalne i obrazovne dobrobiti.

Započeli smo i odbrojavati dane do Božića kroz naš adventski kalendar na kojem se nalaze paketići za svako dijete, a kroz ovu aktivnost djeca se upoznaju s Došašćem i iščekivanjem Božića.

Ono što je ipak djeci najzanimljivije i ono što najviše čekaju jest dolazak sv.Nikole stoga se pripremamo i za taj događaj, čitajući razne priče i slikovnice o tome svecu, djeca se likovno izražavaju na navedenu temu te učimo pjesmicu „Niko bijeli dare dijeli“ kako bi se i sam sv.Nikola, kada nas posjeti u vrtiću, razveselio našoj izvedbi. Djeca i dalje sakupljaju zvijezdice za svoja dobra djela tako što se lijepo ponašaju jedni prema drugima, pomažu onome kome je pomoć potrebna, dijele jedni s drugima, slušaju jedni druge..

Važno je i biti strpljiv i čekati jer “čekanje” nikada nije pasivno, dosadno već naprotiv obogaćeno je brojnim djelima, posebice za druge. U ovo vrijeme adventa djeca zajednički izrađuju razne ukrase, čestitke, poklone, poruke...sve to u ugodnoj božićnoj atmosferi uz razne božićne pjesmice u pozadini. Sve što radimo kroz Došašće radimo za nekoga: obitelj, prijatelje, zajednicu, nekog poznatog ali i nepoznatog…, a sve s namjerom da tog nekog usrećimo, da damo svrhu onome u što smo uložili napor, trud, vrijeme te da na kraju  budemo dio “dobra”.

U ovo predblagdansko vrijeme važno je i kako se odnosimo jedni prema drugima pa tako svakodnevno potičemo jedni druge na brižnost, razumijevanje, empatiju a najviše na lijepe  međusobne odnose u igri i razgovoru.

Zahvaljujemo se roditeljima na odazivu u akciji Marijini obroci u kojoj smo sakupili novčana sredstva koja su dostatna za GODIŠNJU PREHRANU dvoje djece u Africi! Hvala Vam!

Collage 20211201 130448

Collage 20211201 130519

Collage 20211201 152245

Collage 20211202 093142

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.