Ljubav je osjećaj koji nastaje na osnovi psihološkog mehanizma koji se zove emocionalno vezivanje. Kada se jedna osoba emocionalno veže uz drugu, ta druga osoba joj postaje emocionalno važna na pozitivan način. Kada se netko emocionalno veže uz drugu osobu, odnosno kad je zavoli, nastaje nova kvaliteta odnosa koja uključuje bliskost, pripadanje, osjećaj povezanosti...

Svi znamo da se i u vrtiću javlja ljubav, a to je ljubav prema prijatelju. Stoga smo tjedan u Crvenoj skupini započeli  igrom „Što kod mene voliš?'“ u kojoj se djeca sjedila u krugu  dok je u sredini kruga stajao jedan igrač koji je pitao svoje prijatelje što kod njega vole? Sva djeca su došla na red a kada smo svi završili, na dječjim licima se nije skrivao veliki osmijeh i zadovoljstvo onime što su čuli o sebi a isto tako vjerujemo da su se upravo zbog tih izjava osjećali prihvaćeno i voljeno.

Evo nekoliko dječjih izjava:

Eva: Volim dok me Lucia zagrli.

Klara: Volim kad je Roko ljubazan prema meni.

Franka: Volim kad mi Eva pomaže u serviranju stola.

Laura: Volim čitat knjige s Korinom.

Razgovarali smo i o vrstama ljubavi, koga mi sve volimo i zašto? Kako se osjećamo kada nekoga volimo ali kako se osjećamo i kada netko voli nas? Kako se odnosimo prema onome koga volimo? Na koji način možemo pokazati da nekoga volimo? Djeca su aktivno sudjelovala u razgovoru i promišljala te davala vrlo zanimljive odgovore. Govornim izražavanjem,čitanjem priča i slikovnica, prepričavanjem djeca su razvijala vještine početnog čitanja i pisanja te su bogatila svoj rječnik. Ostvarujući ciljeve emocionalne i socijalne dobrobiti kod djece smo razvijali empatiju, sposobnosti razumijevanja i poštovanja osjećaja drugih te samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi.

Kroz razne likovne aktivnosti djeca su razvijala svoju kreativnost; sposobnost različitog izražavanja i stvaranja sredstvima prema vlastitom odabiru; finu motoriku šake i prstiju (nizanje perlica, rezanje, ljepljenje, slikanje štapićima, oblikovanje glinamolom..). Sve izrađene radove djeca će pokloniti svojim voljenima.

Uz emociju ljubavi, razgovarali smo i o emociji sreće. U kojim trenucima se osjećamo sretno?, što nas usrećuje?, kako izgledamo kada smo sretni?,  kako usrećujemo druge?

Nekoliko izjava djece o emociji sreće:

Mara: Sretna sam dok mi se tata nasmije i dok se braco i ja skupa igramo.

Nora: Sretna sam kad me tata škaklja i kad se mama i ja šetamo s romobilom.

Lucia: Sretna sam kad s mamom crtam i zajedno nešto rješavamo.

Ivano: Ja sam sretan kad se vani igram s Lovrom i kad me mama zagrli.

Fran: Sretan sam dok se s mamom mazim i dok joj pomažem.

20220211 074640

20220211 080811

20220211 091821

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.