Vođeni dječjim interesom i znatiželjom o rastu i razvoju biljaka, u Crvenoj skupini krenuli smo u istraživanje svijeta biljaka. Pratili smo promjene na biljkama u našim pokusima Utjecaj svjetlosti na rast biljke i Koji uvjeti su najpogodniji za rast biljke te smo bilježili sve vidljive promjene. Kroz razne enciklopedije, slikovnice i fotografije ali i kroz razgovor saznali smo što je sve biljkama potrebno za rast: voda, zemlja, zrak i sunce. Kako bi dodatno razvili senzibilitet za biljni svijet, odlučili smo posaditi zrna graška u vlastite plastenike koje smo postavili na prozore naše sobe. To je prilika da svako dijete prati rast i razvoj svoje biljke u svom plasteniku, te da se brinu o biljci tako da prate kad je potrebno dodati vode kako bi ona nesmetano rasla.

Kroz enciklopedije ali i promatrajući plakat „Kako rastu biljke?“ djeca uočavaju dijelove biljaka: korijen, stabljika, list, cvijet. Kroz stečena znanja o biljkama, rješavaju razne zadatke na temu biljaka te tako nastaje knjižica pod nazivom „ Rast i razvoj biljke“.

U našem Proljetnom kutiću pratili smo rast biljaka raznog povrća koje je proklijalo uronjeno samo u vodu; zalijevali smo i prskali vodom posijanu salatu i rajčicu te ćemo i dalje pratiti njihov rast sve do njihove sadnje u naš vrt. Sjemenke bundevi koje smo spremili ujesen sad smo iskoristili za sadnju u naš sobni vrt kako bi ih kasnije presadili u naše dvorište.

Provedenim aktivnostima i ponuđenim poticajima podržali smo kod djece radoznalost i interes za biljni svijet, razvijali sposobnosti opažanja svim osjetilima te sposobnosti istraživanja i pronalaženja novoga, uočavanje povezanosti pojava kao uzrok i posljedicu ( što je biljkama potrebno za rast te koji su dijelovi biljke, životni ciklus biljaka). Želja nam je bila potaknuti kod djece ljubav, brigu i odogovorno ponašanje prema biljkama te ne sumnjamo da smo upravo u tome uspjeli, gledajući djecu iza dana u dan kako promatraju i njeguju biljke oko nas. Veselimo se daljnjem rastu naših biljaka i skorom uživanju u našem novom vrtu pokraj naše sobe u dvorištu!

Vrtlarstvo je umjetnost koja koristi cvijeće i biljke kao boju, a tlo i nebo kao platno.

20220310 131559

20220309 144924

20220309 145100

20220309 145248

20220310 131315

20220310 131450

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.