Otac i majka unose različitu kvalitetu u djetetov život i svatko od njih različito pridonosi razvoju djeteta. Iako uloga oca u ranoj dobi djeteta nije očita kao majčina, ona je nesumnjivo vrlo velika. Očevi reagiraju na novorođenče s velikom nježnošću i brigom te u većini fizičkih kontakata nimalo ne zaostaju naspram majke. Otac svojom biološkom i socijalnom različitošću od majke unosi u odnos s djetetom više stvarnosti vanjskog svijeta.

Karakteristike oca i njegove osobine ličnosti manje su važne za razvoj djeteta od karakteristika same veze između oca i djeteta. Kroz sigurnu, toplu, osjećajnu vezu i odnos pun potpore otac pozitivno utječe na cjeloviti razvoj djeteta.

Aktivno sudjelovanje u obiteljskom životu utječe na kompletnu obiteljsku klimu, koja se temelji na zajedničkoj brizi i zadovoljstvu.

Briga koju otac pokazuje prema djetetu osnažuje djetetovu tjelesnu sliku o sebi, samopoštovanje, utječe na moralni razvoj i ostale važne kvalitete. Odnos koji otac uspostavlja s djetetom od njegove najranije dobi utječe na prilagodbu djeteta u kasnijim godinama života.

Očevi imaju drugačiji stil komunikacije i interakcije s djecom u odnosu na majke stoga njihov najveći doprinos razvoju djeteta dolazi kroz igru. Za razliku od majki koje se s djecom igraju na način da privlače njihovu pažnju i pokazuju im igračke, očevi preferiraju fizičke igre.

Ipak, trebamo imati na umu da je za optimalan razvoj djeteta vrlo važan kvalitetan odnos i majke i oca s djetetom.

Dan očeva u Hrvatskoj obilježava se 19.ožujka na blagdan Svetog Josipa. Obilježavanjem ovog datuma u Crvenoj skupini želimo naglasiti važnost očeva u odgoju djece.

Djeca su  razgovarala o ulozi oca u obitelji, kako vole provoditi vrijeme s ocem i u čemu je njihov tata najbolji! Ispunjavali su upitnik o ocu samostalno ili uz pomoć odgojitelja. Izradili su čestitku i dar . S posebnom radošću su pjevali za očeve.

Svim očevima želimo sretan Dan očeva!

1647547937190

1647547937165

1647547971649

1647548353510

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.