Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22.travnja. I ove godine, u Crvenoj skupini, provodili smo aktivnosti koje za cilj imaju razvoj ekološke svijesti i isticanje važnosti brige o okolišu,razvrstavanju otpada i recikliranju. Tijekom čitave pedagoške godine na nivou vrtića provode se aktivnosti i sadržaji vezani za ekologiju i održivi razvoj, vodeći pritom računa o stvaranju svijesti o potrebi za očuvanjem prirode kod djece od najmlađe dobi. Racionalna potrošnja vode, električne energije i papirnatih ručnika, razvrstavanje otpada i recikliranje samo su neki elementi o kojima brinemo kroz cijelu godinu. Dolaskom sunčanijih dana, tijekom ožujka i travnja, intenzivnije se bavimo aktivnostima sadnje vrta i cvjetnjaka o kojima se nadalje brinu djeca, kroz zalijevanje, pljevljenje te ubiranje plodova.

Djeci je važno usaditi pravilne navike ponašanja prema prirodi, razvijanje osjećaja i svijesti prema okolišu, razvijanje ekoloških vještina, stvaranje prilika za aktivno sudjelovanje i rješavanje problema u okolišu.

22. travnja idealan je dan za razne aktivnosti kada možemo upoznati djecu sa našom planetom i njenim karakteristikama. Aktivnosti smo provodili cijeli tjedan, upoznavali smo se s planetom, crtali ju, slikali, izrađivali ju ljepljenjem krep papira. Kroz razne video ulomke djeci smo ukazali na važnost očuvanja prirode, razvrstavanju otpada i recikliranju. Raznim igrama djeca su se upoznala s vrstama otpada, spremnika, čistom i onečišćenom prirodom te aktivnostima koje pomažu ili odmažu u očuvanju naše planete. U suradnji s Komunalnim poduzećem dobili smo tri kante za razvrstavanje otpada ( papir, plastika i staklo) pa smo odlučili napraviti plakate o zbrinjavanju otpada te što dobivamo njegovim recikliranjem.

Točka na „i“ zanimljivog tjedna bio je odlazak na izlet na Opg Kezele. Dječje uzbuđenje bilo je vidljivo već pri dolasku djece u vrtić a posebice kada su sjeli u autobus i kada smo krenuli. Promatrali smo prirodu oko sebe, šume, životinje a dolaskom na Opg domaćini su nas upoznali sa životom na selu, pokazujući nam razne predmete iz prošlosti koje su vrijedno sakupljali i stvorili jednu zaista impozantnu zbirku starina. Slijedilo je razgledavanje domaćih životinja pa smo tako imali priliku vidjeti konje, ovce, koze, svinje, purane, patke i guske. Domaćini su dali djeci priliku da hrane životinje, to ih je  zaista razveselilo te su sudjelovali baš svi. Nakon prefinog ručka krenuli smo put šume Marča do jezera sakrivenog u šumi. Šetnjom poučnom stazom kroz šumu doznali smo koje sve vrste životinja žive u šumi i oko jezera, koje biljke i gljive možemo u šumi vidjeti. Vjeujemo da je ovaj izlet bio jedno nezaboravno iskustvo i uspomena koje će se djeca s radošću prisjećati. Ovim putem se zahvaljujemo roditeljima što su podržali naš prijedlog izleta te što smo zajedno stvorili jednu prekrasnu uspomenu.

20220421 191253

20220421 191355

20220421 191443

20220424 181713

20220424 181755

20220424 181952

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.