Motivirani potrebom djece za pravilnim govornim razvojem i izlaganju sadržajima  kroz koje uči o svijetu, koji ga  odgajaju  i pomažu  mu savladati poteškoće s kojima se susreće, te omogućuje razvoj mišljenja  već dvije godine  smo uključeni u kampanju ”Čitaj mi!”.

 Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle osobe na čitanje djeci kako bi ta aktivnost postala dijelom obiteljske svakodnevice i kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita.

Glasno čitanje je aktivnost je koja uključuje cijelu obitelj – roditelje, bake i djedove, braću i sestre, rođake i prijatelje. Izuzetno je važno za razvoj kognitivnih sposobnosti djece, a osobama koje su uključene u glasno čitanje djeci, osigurava čvrstu vezu s djetetom.

Djeci bi trebalo čitati naglas od rođenja kako bi ona mogla povezati čitanje i knjige s ugodnim osjećajima, čuti zvukove, rime i riječi, kako bi mogla koristiti svoja osjetila sluha, vida i opipa te stvarati zvukove i počela razumijevati da slike prikazuju određene predmete iz njihove okoline.

Glasno čitanje stavlja knjige u središte pažnje te ih predstavlja kao izvore ugodnog, vrijednog i uzbudljivog iskustva. Djeca, koja od najranije dobi nauče vrijednost knjiga, najčešće postanu vrsni samostalni čitatelji.

Glasno čitanje pomaže djeci povezati ono što vide, čuju i pročitaju. Glasno čitanje odraslih djeci proširuje dječji vokabular i proširuje njihovo opće znanje.

Prva knjiga s kojom se dijete najčešće susreće jest slikovnica.

Slikovnica kod djeteta razvija književno-umjetnički ukus, obogaćuje njegov rječnik, djeluje na njegove osjećaje, utječe na njegov stav i zanimanje za knjigu te pomaže razvijanju ljubavi prema čitanju.

U Crvenoj skupini smo se intenzivnije posvetili tome učlanjivanjem djece u Bibliobus , svakodnevnim čitanjem i formiranjem Kutića knjižnice i “Čitateljskog vlakića” pomoću kojeg bilježimo čitataljske aktivnosti.

Ovaj tjedan smo se bavili našim najdražim slikovnicama i ponovo otkrili njihovu vrijednost.

Posjetili su nas vlasnici sobe priča Lilipjer Ljiljana i Josip Petrlić  i razveselili nas pričom i pjesmom. U  predstavi koju su nam pripremili djeca su aktivno sudjelovala

Podijelite užitak čitanja sa svojim djetetom! Brojna su istraživanja pokazala kako se djeca kojoj se čita i priča od najranije dobi brže razvijaju, zainteresiranija su za okolinu, brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, razvijaju predčitačke vještine.... Stoga čitanje djetetu treba postati dio svakodnevnog ugodnoga druženja roditelja i djece.

1654715652569

1654715481944

1654715550725

1654716047003

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.