Proteklih tjedana u Crvenoj skupini istraživali smo gusjenice i leptire, saznali smo što je životni ciklus leptira, kakve sve gusjenice i leptiri postoje te nekoliko zanimljivosti o leptirima.

Jedan od glavnih poticaja za aktivnosti bila nam je edukativna pria „Vrlo gladna gusjenica“ pisca Eric Carle. Kroz priču djeca mogu razvijati maštu,upoznavati boje, učiti dane u tjednu, saznati koliko je važna zdrava i raznovrsna prehrana, kao i prirodan ciklus pretvorbe od jajašca do leptira.

Nakon poslušane priče potaknuli smo djecu na razgovor pitanjima o likovima u priči, imenovanje dana u tjednu, boja, količinu. (npr. Tko je ovo?; Kako izgleda?; Koje je boje?; Opiši što vidiš?; Što jede gusjenica?; Je li to zdravo?; Što ti voliš jesti?; Koliko je komada pojela gusjenica?; Koji je dan u tjednu to pojela?; Znaš li koji je danas dan u tjednu?; Koliko tjedan ima dana?; Kako je iz jajašca nastala gusjenica a zatim leptir?). Postavljanjem pitanja te prepričavanjem utjecali smo na razvoj djetetova govora, komunikacije, razvoja pažnje i koncentracije, razvoja mašte. 

Kroz razne zadatke i radne listiće kod djece smo razvijali grafomotoričke vještine, okulomotornu koordinaciju, finu motoriku šake i prstiju, pažnju, kretivnost i maštu.

Kroz razne edukativne video zapise djeca su se detaljnije upoznala sa životnim ciklusom leptira, vrstama leptira koje postoje  te zanimljivostima o njihovom životu. Raznim likovnim aktivnostima djeca su prikazala svoj doživljaj gusjenica i leptira stoga su nastali vrlo zanimljivi i kreativni dječji radovi.

Kako dijete najbolje uči kroz vlastito iskustvo i doživljaje, na vrtićkom dvorištu potražili smo gusjenice i šarene leptire te smo bilježili, svakodnevno, koliko leptira smo vidjeli te koje su vrste i boje bili, gdje smo ih i kada pronašli.

20220703 104852

20220703 10502720220703 105223

20220703 105333

20220703 105411

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.