Jesen i jesenski plodovi za djecu su izvor motivacije i ideja za razne aktivnosti. Proteklih tjedana smo imali priliku istraživati i igrati se plodovima jeseni.


Sobu, garderobu i dvorište smo, u suradnji s roditeljima, obogatili:

  • kruškama, jabukama, grožđem, dunjama, šipkom
  • kestenima, češerima, orasima, lješnjacima
  • raznim bundevama, ukrasnim tikvicama i kukuruzom
  • raznovrsnim lišćem u bojama jeseni.

Plodovi su korišteni u vođenim aktivnostima i kao poticaj za istraživanje.

Bundeve, tikvice i kukuruz su djeca koristila u istraživanju veličine (veliko-malo), težine (teško-lagano), tekstura i boja (žuta, zelena, narančasta). Bojala su bundeve temperom i otiskivala kukuruzom glinamol.

Izdubila su bundeve i runila kukuruz s klipova. Sjemenke bundeve i kukuruz su imala priliku istraživati u senzoričkim vrećicama s gelom. Ove aktivnosti doprinose osnaživanju fine motorike prstiju i šake te obogaćivanje osjeta dodira.

Premještanje oraha, kestena, češera u ambalažu, posudice i zdjele raznih veličina i oblika, djeca istražuju prostor, zvuk, količinu.

Čitali smo slikovnice o voću, pjevali pjesmice. Imenovanjem plodova i pjevanjem pjesmica djeca bogate rječnik te usavršavaju govor.

Preporučamo da provodite što je moguće više vremena u prirodi u ovo toplije vrijeme jer, osim što to doprinosi fizičkom i psihičkom zdravlju djeteta, omogućuje mu da istražuje, otkrije i upozna nešto novo.

1667541372578

 1667541372594

1667541372611

1667541637234

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.