Za Rosu Agazzi  je vrtlarstvo bilo snažan čimbenik moralnog i društvenog odgoja koji  nudi razne mogućnosti za razvoj  inteligencije i verbalnog izraza, a sredstvo tog odgoja je kontakt sa zemljom, suncem, vodom i život na otvorenom.

Ključni zadatak održivog razvoja – zaštita našeg okruženja u korelaciji je s zadatkom stvaranja optimalne okoline djeteta u samom vrtiću koja će zadovoljiti njegove potrebe  i potpomoći mu razvoj svih kreativnih potencijala. U tom općem složenom djelovanju unutar okoline važna je kvaliteta , a do nje dolazimo kontinuiranim radom i odgojem.

Jedan od najvažnijih principa agazzijanske didaktike je “ živa i inteligentna upotreba stvari”. Drugim riječima, korištenje prirode i  prirodnih vrijednosti  u želji da se održi sklad i harmonija u okruženju i razvije svijest o važnosti vrtlarstva u odgoju djece.

Naših gredica, cvijetnjaka, začinskog vrta ne bi bilo bez urođenog osjećaja za prirodu , želje da dodirnemo zemlju i osjetimo njenu mekoću, ni prijateljevanja s gusjenicama i kukcima. Ne bi bilo ni prekrasnih i ukusnih plodova ni mirisnih čajeva i sokova.

Motivirani bujnim nasadima ljekovitog bolja, posebno matičnjaka, mi u Crvenoj skupini odlučili smo se na novi izazov – pripremu zdravog soka.

 Prirodni sokovi daju nam mnogo više od slatkog osvježenja. Prirodni sok  predstavlja jedinstvenu kombinaciju vitamina, minerala i šećera potrebnih našem organizmu pa čak je ljekoviti napitak.

Sirup od matičnjaka ima izuzetno snažno antivirusno djelovanje.

Djeca su sudjelovala u svim fazama pripreme: berbi listova, dodavanju sastojaka, izradi etiketa za boce, punjenju boca…

Pokazali su radost i ponos nakon degustacije te podijelili sok svima u vrtiću.

Vrtlarstvo je način života gdje zajednički rad i trud daje konkretne plodove u kojima svi zajedno uživamo!

1717355136523

1717355136536

1717355136549

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.