Projekt «Vrtić, poticajno i ugodno okruženje»

 

Radionica za novu djecu i roditelje koja je održana prije polaska nove djece u vrtić pokazala se vrlo korisnom kod uključivanja djece u vrtić, jer su djeca uz zajednički kreativni rad s roditeljem i odgojiteljicama upoznala dio onoga što ih očekuje.

 

 

 

 

Period privikavanja je posebno važan za dijete. Djeca dolaze u vrtić sa svojim iskustvima: naučili su pričati i samostalno se kretati; iskusili su prve i najvažnije odnose, naučili su izražavati osjećaje i interpretirati uloge kroz igru; naučili su najvažnija obilježja svoje kulture. U razdoblju od treće do šeste godine nailaze na i isprobavaju različite načine izražavanja, otkrivaju kroz dijalog i sukobljavanje s ostalom djecom postojanje različitih stajališta, po prvi put postavljaju egzistencijalna pitanja, promatraju i preispituju prirodu, razrađuju prve hipoteze o jeziku, medijima i različitim sustavima simbola. Prvi susret s vrtićem i odgojiteljicama, osim odgojno-obrazovnog iskustva njihove djece pomaže roditeljima jasnije shvatiti odgovornost koja im je povjerena, oko obrazovanja i odgoja djece. Na taj način se potiče roditelje na sudjelovanje u dijalogu, pomaganju svojoj djeci u stjecanju sigurnosti kod pripreme za budućnost koju nije lako predvidjeti ni odgonetnuti.


U radu koristimo lik medijatora pomoću kojeg nastojimo nadvladati poteškoće i strahove, koji su posljedica susreta s novim osobama, prostorom i materijalima. Veliku ulogu u periodu privikavanja imaju djeca polaznici koja se aktivno uključuju u proces prihvaćanja nove djece - kroz pružanje osmijeha, igre, zagrljaja, utjehe.Ovaj projekt preferira emotivno afektivnu dimenziju.Odgojiteljice se postavljaju kao nove i pozitivne osobe koje se poistovjećuju s drugima, te čine okolinu ugodnom i gostoljubivom.Primjenjuju se komunikacijske radnje koje su ohrabrujuće kao što je vedar i tih ton glasa, nasmijano lice, pristupačno držanje u pozitivnoj i ugodnoj atmosferi (raspoloživost da budu saslušani s empatijom i podrškom, poštujući svačiju osobnost); povremeno promatranje je dio profesionalnog ponašanja.Roditeljima će biti ponuđeni različiti korisni savjeti u cilju što bolje prilagodbe djeteta u novu okolinu (npr. uvijek pozdraviti dijete prije nego ode, predstaviti vrtić kao dragocjeno i zabavno iskustvo, ....)Projekt prilagodbe će obuhvatiti svu djecu u svim skupinama.

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.